Parken Noord-Tanzania

Noord-Tanzania herbergt enkele van ’s werelds beroemdste nationale parken, waaronder de Serengeti, Arusha, Lake Manyara, Ngorongoro Conservation Area en Tarangire. Deze parken bieden een ongeëvenaarde kans om enkele van de meest indrukwekkende wilde dieren in hun natuurlijke habitat te zien, waaronder leeuwen, olifanten, giraffen en zebra’s. Het gebied is ook de thuisbasis van de jaarlijkse grote migratie van wildebeesten, een adembenemend natuurlijk spektakel.

Tarangire National Park

Dit park is het ‘thuis’ van voornamelijk olifanten. Tarangire NP is meestal erg droog; de vegetatie is groen, vooral met veel ‘olifantengras’ en uitgestrekte gebieden met acaciabossen. Het maakt deel uit van het grotere ecosysteem, vandaar dat het -afhankelijk van het seizoen- verschilt welke dieren er te vinden zijn.

Behalve kuddes olifanten zijn er o.a. zebra’s, gnoes, impala’s, buffels en giraffen, kudu, luipaarden en leeuwen. In Tarangire NP komen ook meer dan 500 soorten vogels voor.

Arusha National Park

Dit park is klein en zeer divers met tropisch bos en savanne. Het grote hoogteverschil door de berg Meru, het ‘broertje’ van de Kilimanjaro, zorgt voor een grote diversiteit aan ecosystemen. Arusha NP staat bekend om het grote aantal grazers, zoals de water buck, dikdik en giraffe. Bovendien zijn de black and white fringe apen er ook te vinden. Arusha NP is uitermate geschikt om een wandelsafari met een gids te doen.

Lake Manyara National Park

Vanaf de ingang door een open regenwoud via de savanne naar het meer… Door de constante aanwezigheid van water en de grote verscheidenheid aan flora is er ook een enorme diversiteit aan fauna. In Lake Manyara NP zijn o.a. bavianen, nijlpaarden, impala’s, olifanten, gnoes, giraffen en flamingo’s te vinden. Het is ook mogelijk om een fietstocht te maken in de omgeving van het park.

Ngorongoro Krater

De NCAA (Ngorongoro Conservation Authority Area) is genoemd naar de grootste krater in dit gebied, de Ngorongoro-krater. Deze krater is de grootste intacte caldera ter wereld. De vulkaanresten zijn vermoedelijk 2 tot 3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan, die circa 5 kilometer hoog geweest moet zijn. Het westelijke deel maakt onderdeel uit van het ecosysteem van Serengeti en in het noordwesten is het opgravingsgebied Oldupai Gorge. NCAA staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

NCAA is niet alleen een nationaal park, maar het is ook een zogenaamd beschermd gebied. Dit betekent dat dieren en mensen samenleven. Om het gebied te beschermen zijn er restricties met betrekking tot het vee, dat de Maasai mogen laten grazen en ook op de tijdsduur waarin toeristen in het gebied aanwezig mogen zijn. Tijdens uw bezoek zult u zeker leeuwen, zebra’s en gnoes, nijlpaarden en flamingo’s zien. Het is ook één van de weinige plekken in Tanzania waar de zwarte neushoorn voorkomt. Ze zijn echter nogal verlegen en waarschijnlijk alleen van veraf te zien.

Serengeti National Park

‘Serengeti’ is het Maasai-woord voor ‘oneindige vlakten’ en dit is absoluut WAAR!
Dit park is ook bekend om de grootste migratie van meer dan 1,5 miljoen gnoes en 500.000 zebra’s (zie Serengeti migratie elders op de website). Maar Serengeti NP heeft zoveel meer te bieden. Er zijn grote kuddes dieren zoals olifanten, impala’s en giraffen. Bovendien zijn er acaciabossen en bijzondere rotsformaties (zogenaamde kopjes). Elk seizoen heeft zijn eigen spectaculaire kleur. In het droge seizoen is het gras geel en zijn cheetahs en leeuwen makkelijker te ontdekken. In het regenseizoen is het gras groen en worden de gnoes en zebra’s in grote aantallen gespot.

Lake Eyasi

Dit is een seizoensgebonden ondiep zoutmeer op de bodem van de Great Rift Valley. Het is gesitueerd ten zuiden van Serengeti NP en ten zuidwesten van de Ngorongoro krater.
Het landschap van Lake Eyasi verschilt enorm van dat van de omliggende gebieden, dit gebied lijkt ronduit tropisch. Palmbomen grenzen aan het meer en vormen een thuis voor vogels zoals Fischer’s dwergpapegaai. Andere bomen in dit droge gebied zijn de acacia met doornenparasol en papierstruiken. Het is hier warmer en intenser. Dit omdat het meer zich op de bodem van de Rift Valley bevindt, tussen twee klovend die tot de oudste van de wereld behoren. In deze regio leven de Hadzabe en Datoga stammen. Een bezoek is absoluut de moeite waard, zij laten graag zien waar en hoe ze leven en jagen.

Lake Natron

Dit is een zoutmeer aan de voet van de actieve vulkaan Ol Donyo Lengai (Maasai-woord voor ‘Berg van God’). Het gebied rond Lake Natron wordt vaak omschreven als een desolate en bijna maanachtige schoonheid. Het is de belangrijkste broedplaats ter wereld voor flamingo’s.

Mkomazi National Park

Mkomazi National Park is een prachtig natuurgebied gelegen in het noordoosten van Tanzania, aan de voet van de Usambara en Pare-gebergtes. Het park beslaat een uitgestrekte oppervlakte van savannes, acacia bossen en bergachtig terrein. Het is de thuisbasis van een diverse flora en fauna, waaronder bedreigde diersoorten zoals de zwarte neushoorn en Afrikaanse wilde honden. Bezoekers kunnen genieten van opwindende safaritochten om leeuwen, olifanten, giraffen, zebra’s en talloze vogelsoorten te spotten. Het behoud en herstel van dit gebied spelen een cruciale rol in de bescherming van de biodiversiteit van Tanzania en biedt een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers.