Algemene reisinformatie

Reizen naar Tanzania

Na aankomst op Kilimanjaro International Airport of Julius Nyerere International Airport wordt u verwelkomd door DaMona. Of uw bestemming nu in het bruisende Arusha of het levendige Dar es Salaam is, DaMona zorgt ervoor dat u zich welkom voelt tijdens uw verblijf. Ontspan en laat DaMona uw reis speciaal maken vanaf het moment van aankomst.

Paspoort

Uw paspoort dient minstens zes maanden geldig te zijn op de dag dat u vertrekt uit Nederland.

 

Visum

Hoewel het mogelijk is om bij aankomst op de luchthavens van Dar es Salaam, Kilimanjaro en Zanzibar een toeristenvisum te verkrijgen, raden wij aan om dit voorafgaand aan uw reis aan te vragen in Nederland.

 

Medische documentatie

Als u medicatie gebruikt of als u een medische aandoening heeft die speciale aandacht vereist, raden wij u aan om uw arts te raadplegen en de luchtvaartmaatschappij op de hoogte te stellen voordat u vertrekt.

U hebt mogelijk een medicatiepaspoort nodig om aan het cabinepersoneel en de autoriteiten in het buitenland te laten zien. In het geval dat u uw medicatie verliest of aanvullende medicijnen in het buitenland nodig heeft, kunt u deze met het medicatiepaspoort verkrijgen. Bovendien heeft u meestal een doktersverklaring nodig in de vorm van een Schengen medisch attest of een medische verklaring geschreven of vertaald in het Engels. Hetzelfde kan van toepassing zijn op reizen met medische apparatuur. Het opvragen van deze zaken kan soms langere tijd duren, dus het is verstandig om dit ruim van tevoren te regelen.

 

Verzekering

Wij raden u aan in uw land een verzekering af te sluiten die betrekking heeft op o.a. verlies, beschadiging/diefstal van bagage, geld en andere kostbaarheden, medische kosten en repatriëringskosten.

 

Vaccinaties

Voor informatie omtrent en vaccinaties kunt u terecht bij de Regionale Gezondheidsdienst. De volgende vaccinaties worden aanbevolen voor reizigers die naar Tanzania gaan: gele koorts, hepatitis A en een gecombineerd Td / IPV. Het bewijs van gele koorts vaccinatie is vereist als u naar Tanzania reist vanuit endemische landen met gele koorts of reizigers die doorreizen in endemische gebieden met gele koorts, dit alleen als de transittijd op de luchthaven 12 uur of meer is.

 

Malaria

Er is geen vaccin beschikbaar tegen malaria. Wij raden het gebruik van anti-malaria medicijnen aan, maar het is het beste om dit te bespreken met een gekwalificeerde reisdeskundige. Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. De symptomen omvatten rillingen, gevolgd door koorts, meestal voorafgegaan door een griepachtig gevoel. Om uzelf te beschermen tegen muggenbeten, kunt u uzelf insmeren met bijvoorbeeld DEET en ervoor zorgen dat u uw lichaam goed bedekt als u buiten bent na zonsondergang.

 

Klimaat

Tanzania ligt in het oostelijke deel van het Afrikaanse continent, grenzend aan de Indische Oceaan, en heeft het hele jaar door overwegend warm weer. Het klimaat varieert aanzienlijk in dit land, maar een tropisch nat en droog klimaat, of tropisch savanneklimaat, overheerst. Het oostelijke deel van Tanzania kent meer periodes van regenval en droogte, terwijl Centraal-Tanzania overwegend erg droog is.

Het lange regenseizoen in Tanzania duurt van april tot juni. Dit is het moment waarop alles “groen” wordt. Daarna, van juni tot augustus, is het droger en koeler in Tanzania. Begin oktober is meestal het begin van een periode van ‘korte regens’, overdag met warme zomertemperaturen. Januari, februari en maart zijn de droogste zomermaanden van het jaar. Door de ‘global warming’ kunnen deze periodes soms onvoorspelbaar zijn en variëren in intensiteit en duur.

Naarmate de reis u naar verschillende hoogten brengt, variërend van bergachtige gebieden tot lagere kustgebieden, zullen de temperaturen verschillen. Gezien de verschillende seizoenen en het feit dat het ’s nachts een beetje kil kan worden, is het raadzaam om kleding in laagjes te dragen.

 

Veiligheid

Tanzania is één van de veiligste landen in Afrika en Oost-Afrika. Wij raden u echter aan met een gids op pad te gaan als u het land, de stad of de markt wilt verkennen, zowel overdag als ’s avonds. Ze kennen de weg, het land, ze spreken de taal en kunnen u helpen wanneer u bijvoorbeeld souvenirs wilt kopen. Alleen ’s nachts op straat wordt niet aanbevolen. Tijdens elke reis is het altijd verstandig om te luisteren naar uw intuïtie. Diefstal komt soms voor in Tanzania. Het is daarom raadzaam om waardevolle spullen te allen tijde in een kluisje te bewaren of goed opgeborgen bij zich te dragen.

 

Respect

In het kader van religie en cultuur kleedt de Tanzaniaanse bevolking zich meestal bescheiden. In de privacy van uw accommodatie of op het strand hoeft u zich geen zorgen te maken over kledingvoorschriften. Als u zich begeeft onder de lokale bevolking is het raadzaam lichaamsbedekkende kleding te dragen, vooral schouders en benen. Hiermee toont u respect.